ENFEKSİYON KONTROLÜ
Çevremizde doğal olarak bulunan mikroorganizmaların
bireyden bireye ve bir ortamdan diğerine yayılımını engellemek sağlık
elemanlarının başlıca ilgi alanıdır. Ayrıca mikroorganizmaları kontrol altında
tutarak, güvenli bir çevre oluşturmak yalnızca sağlık personelinin değil,
toplumdaki herkesi yakından ilgilendiren önemli bir konudur.
KONU İLE İLGİLİ BAZI TANIMLAR
Enfeksiyon: Hastalık yapıcı
mikroorganizmanın, bir canlıya girerek, herhangi bir dokuda yaşama, beslenme ve
çoğalmasını sağlayacak şekilde yerleşmesi durumudur. Enfeksiyon kelimesi, halk
arasında yangı, iltihap, bulaşma şeklinde kullanılmaktadır.
Asepsi: Hastalık yapan
mikroorganizmaların yokluğu, enfeksiyonunun olmamasıdır.
Kontaminasyon: Bazı eşyaların
üzerinde mikroorganizmaların bulunması veya çoğalması olayıdır. Kısaca
kirlenme∕kirlilik demektir.
Virülans: Mikroorganizmaların
hastalık yapma şiddetidir.
İnkübasyon Periyodu: Mikroorganizmaların
vücuda girişinden hastalığın meydana gelmesine kadar belirli bir sürenin
geçmesi gerekir. Bu süreye inkübasyon periyodu denir. Bu süre
genellikle 1-2 haftayı kapsar ama mikroorganizmanın türüne göre değişiklik
gösterebilir.
Patojen: Hastalık yapan
mikroorganizmalardır.
Nonpatojen: Hastalık yapmayan
mikroorganizmalardır.
Portör: Taşıyıcı mikroorganizmalar ya da canlılardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder