12/06/2015

ENFEKSİYON KONTROLÜ

ENFEKSİYON KONTROLÜ
Çevremizde doğal olarak bulunan mikroorganizmaların bireyden bireye ve bir ortamdan diğerine yayılımını engellemek sağlık elemanlarının başlıca ilgi alanıdır. Ayrıca mikroorganizmaları kontrol altında tutarak, güvenli bir çevre oluşturmak yalnızca sağlık personelinin değil, toplumdaki herkesi yakından ilgilendiren önemli bir konudur.

KONU İLE İLGİLİ BAZI TANIMLAR
Enfeksiyon: Hastalık yapıcı mikroorganizmanın, bir canlıya girerek, herhangi bir dokuda yaşama, beslenme ve çoğalmasını sağlayacak şekilde yerleşmesi durumudur. Enfeksiyon kelimesi, halk arasında yangı, iltihap, bulaşma şeklinde kullanılmaktadır.
Asepsi: Hastalık yapan mikroorganizmaların yokluğu, enfeksiyonunun olmamasıdır.
Kontaminasyon: Bazı eşyaların üzerinde mikroorganizmaların bulunması veya çoğalması olayıdır. Kısaca kirlenme∕kirlilik demektir.
Virülans: Mikroorganizmaların hastalık yapma şiddetidir.
İnkübasyon Periyodu: Mikroorganizmaların vücuda girişinden hastalığın meydana gelmesine kadar belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süreye inkübasyon periyodu denir. Bu süre genellikle 1-2 haftayı kapsar ama mikroorganizmanın türüne göre değişiklik gösterebilir.
Patojen: Hastalık yapan mikroorganizmalardır.
Nonpatojen: Hastalık yapmayan mikroorganizmalardır.
Portör: Taşıyıcı mikroorganizmalar ya da canlılardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder