1/03/2015

Forseps Kullanımı

 Forseps Kullanımı: Eller steril olmadığına göre, steril olan araçlara ya eldiven giyerek ya da steril forseps (pens) kullanarak sterilite sağlanmış olur.
Forseps 2∕3’si dezenfaktan madde dolu olan cam kavanoz içerisinde durur. Kavanoz ve forsepsin birbirine uygun büyüklükte olmalıdır. Kavanozun içerisinde sadece bir tane forseps bulunmalıdır. Forseps, kavanozdan çıkarken uçları kavanoza değmemelidir, aksi takdirde kontamine olur. Forseps kavanozun içerisinden alındıktan sonra hafifçe silkelenmelidir. Forseps, bel düzeyinin üstünde, görüş alanı içerisinde tutulmalı, üzerine öksürüp, konuşulmamalıdır. Forseps elimizde iken 45º’den yukarı olmamalıdır. Forsepsin ucu yukarı doğru çevrilirse, uçtaki dezenfektan solüsyon ele veya forsepsin sapına değerek kontamine olur. Forseps kullanıldıktan sonra uçları birleştirilerek kilitlenmeden kavanozun içine konur. Eğer kilitlenirse uçların iç yüzü solüsyona temas edemeyeceğinden dezenfekte olmaz. Forseps kavanozunun içerisine pamuk, spanç gibi maddeler konmamalıdır. Bunlar dezenfektanları inaktive eder.
Steril Eldiven Giyme: Kirli materyallere dokunulacağı zaman steril olmayan, yara bakımı veya cerrahi asepsi ilkelerini gerektiren işlemler yapılacağı zaman steril eldiven kullanılmalıdır.

Hemşire, varsa alyansını çıkardıktan sonra (yüzük eldiveni yırtar) ellerini iyice yıkar ve kurular. Eldiven paketini açar. Bir eliyle öbür elin eldiveninin kıvrılmış olan kısmından tutar. Diğer elinin parmaklarını içeriye doğru kaydırır. Eldiveni kıvrık olan kenarından tutup çekerek elini yerleştirir. Bu sırada eldivenin bir kısmını kirletmemeye ve bilek kısmını kıvrık bırakmaya dikkat etmelidir. Eldivenli elin parmaklarını öbür eldivenin kıvrılmış olan bilek kısmının altından kaydırır ve eldivensiz elinin parmaklarını içeri sokarak yukarı çeker. Eldiveni kullandıktan sonra kirli kısımlar içeride kalacak şekilde eldivenleri ellerinden çıkarır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder